Myt 1: Bordsmodeller är lika bra som industriutrustning.

En 3D-skrivare som vi inte säljer. Slutprodukten lämpar sig endast för visualisering – ej användning. Professionell 3D-skrivare: Sådana säljer vi. Slutprodukten kan ofta användas på samma sätt som produkter som producerats med traditionell teknik.

Många känner inte till det högre segmentet av skrivare som finns och tror att en enklare bordsmodell klarar att producera fungerande produkter. Bordsmodeller av 3D-skrivare är bra verktyg för utbildning. Prislappen finns från några tusenlappar upp till ca 40 tkr.

3D-skrivare för produktion kräver oftast industrimiljö och ligger i en prisklass på ca 500 tkr till över 15 miljoner. Skillnaden är lika stor som mellan en leksaksbil och en toppmodern tävlings bil.  Mellansegmentet är det mest förekommande på utvecklingsavdelningar, designkontor, och CAD-miljö med prisklass på skrivare från 200tkr-1 milj.

Det talas ofta idag om att det i framtiden kommer att finnas en 3D skrivare i var mans hem. Och så kanske det kommer att bli, men det kommer inte att vara produktionsmaskiner. Jämförelsen kan nog göras med vanliga skrivare. Ganska många har en hemma, men inte så många som har en tryckpress. Vi på 3D Center säljer 3D-skrivare för professionellt bruk, för produktion och industri, samt för smycke, dentalteknik och arkitektur.

Sanningen: Båda är bra men för olika ändamål

Myt 2: Skriv ut och modellen är färdig.

Detta är de mest vanliga missuppfattningar kring 3D-skrivare. Beroende på utseende på modellen och vilken teknik som används krävs olika mycket efterarbete. Var medveten om vad som krävs för den teknik som intresserar er.

Exempel på ett smycke utskrivet i titan:

Utskriftstid: 8,5 timmar

Efterarbete: 6-8 timmar

Sanning: Alla utskriftstekniker kräver efterarbete

Myt 3: 3D-skrivare används bara för att skriva ut slutprodukten

3D-skrivartekniken används inte alltid till att framställa själva slutprodukten, endast som hjälpmedel för att framställa produkter.

Som exempel ges ”invisalign” som framställer 10000-tals individanpassade tandregleringsprodukter varje dag med hjälp av 3D-skrivare. En modell av kundens tänder skrivs ut och därefter vakuumformas slutprodukten med traditionell teknik.

I de elgitarrer produceras med hjälp av SLS 3D-skrivare är endast ”kroppen” som är utskriven. Övriga delar och montage utförs på traditionellt sätt.

Sanning: 3D skrivare kan skriva ut gjutformar, metallverktyg, komponenter som sedan monteras med andra delar, och mycket mera.