Vi har länge väntat på genombrottet för 3D-printing för produkter i stora volymer. Nu verkar vi närma oss. Det dyker upp fler och fler bra exempel där man gått vidare från prototyper och kortserieprodukter till större volymer.

Adidas

Vi blev inspirerade när vi läste om Adidas Futurecraft 4D, en löparsko där mellansulan bildar ett 3D printat gitter. Elastomeric Polyurethane EPU är det material som används i sulan. Med 20.000 individuella strävor för att ge ett så precist och kontrollerad energiåtergivning i sitt löpsteg. Skon går att beställa idag.

IKEA – Omedelbar

IKEA – Omedelbar, ett samarbete mellan stylisten Bea Åkerlund och IKEA.

IKEA lanserar den 9 mars 2018 sin första massproducerade 3D-printade produkt. Produktlinjen Omedelbar är ett samarbete med stylisten Bea Åkerlund. I kollektionen ingår produkten “Omedelbar Väggdekoration”. Handen som ska agera smyckeshållare är gjord i Nylonbaserad plast, PA12. Handen har en mesh-inspirerad design som inte hade varit kostnadseffektiv att producera på något annat sätt än via additiv tillverkning och 3D-printing.

IKEA_today_3D_PRINTING_Finland_prototypes_hack

IKEA har beskrivit sin process för massproduktion med 3D-printing på ikea.today.

Båda dessa exempel visar på hur man kan nyttja AM och 3D-printing för innovation som inte varit logisk eller rent av möjlig tidigare. Otroligt inspirerande!