1. Vad kan vi göra med en 3D skrivare och hur fungerar det?

Med en 3D skrivare kan du skapa nästan vilken komplex geometri eller produkt som helst. Beroende på vilken teknik du använder kan olika material skrivas ut. Gemensamt för alla 3D-skrivare är att dom bygger utskrifterna lager för lager.

2. Vad har vi för nytta av den?

Det finns oändliga möjligheter för de flesta branscher att använda 3D skrivare med olika fördelar beroende på bransch. Idag används en 3D printer ofta för att framställa prototyper när man tar fram produkter, men det blir mer vanligt att använda skrivare även vid direkt produktion med fördel för komplexa produkter och vid lägre serier.

3. Vilka olika tekniker och material finns?

Det finns ett 10-tal tekniker som skiljer sig stort från varandra och där varje teknik har sina unika fördelar.
Det finns ett enormt utbud av starka och hållbara material. Vanliga material i metall är titan, rostfritt eller cobalt-crom men det finns många legeringar. Egenskaperna i materialen kan jämföras med smidda material.
För plastmaterial finns ett ännu större utbud med gummiliknande material, transparenta plaster och starka kolfiber förstärkta material i nylon för att nämna några.

4. Vad kostar det?

3D Center fokuserar på utrustning för professionellt bruk och produktion. För en skrivare på professionell nivå ligger priset för 3D skrivare på mellan 100-900 tkr. För maskiner ämnade för produktion ligger priset från 1-7 miljoner.
Vi erbjuder även förmånliga hyresavtal på utrustning för att ni på ett enkelt och riskfritt sätt ska kunna upptäcka fördelarna med additiv tillverkning. Priset för att hyra en 3D-skrivare ligger från 16.900 kr i månaden inklusive service.
Prisnivån för material ligger från 250-2500 kr/kg för plastmaterial och från 1000-8500 kr/kg för material i metall.

5. Vilka förkunskaper behöver vi ha?

För de professionella maskinerna krävs inga förkunskaper! Vi utbildar och ger alla våra kunder löpande suport i de maskiner de köper.
För 3D-skrivare ämnade för produktion krävs en del förkunskaper där 3D Center erbjuder er all nödvändig kunskap ni behöver.

6. Om vi köper en maskin idag så är den väl gammal imorgon?

Detta är ett av de vanligaste missförstånden! Det finns mängder med spännande tekniker som väntar runt hörnet, men som med alla nya tekniker uppkommer oftast problem och produktuppdateringar som måste åtgärdas och det tar därför ofta 3-5 år innan en ny teknik är fullt gångbar.
Det är istället betydligare bättre att skaffa sig förståelse för tillgängliga tekniker som nyttjas av industrier och företag idag. Där hittar man de mest gångbara materialen och de mest kostnadseffektiva teknikerna.

Ta gärna kontakt med Ulf eller Casper för mer information om 3D-skrivare och additiv tillverkning anpassade efter era behov.