Att modeindustrin kan dra stora fördelar genom additiv tillverkning och nyttja 3D-skrivare märktes tydligt under konferensen 3DP Fashion -3d-printing för svensk modeindustri i Borås den 14 oktober. Dagen är ett utmärkt exempel på att 3D-teknik flyttar in i allt fler branscher och gör det möjligt för dem att dra stora fördelar genom additiv tillverkning.

Större kreativ frihet med 3D-skrivare

En stor fördel med 3D-skrivare och additiv tillverkning för designers och modeindustrin är att det ger en större kreativ frihet. Detta då komplexitet och låga serier inte kostar något extra vid produktion i en 3D-skrivare vilket tillåter designers att ta ut svängarna utan att behöva fundera på produktionssätt.

Designern Naim Josefi 3D-printar couture skor

Under dagen syntes bland annat designern Naim Josefi, vinnare av svenska Project Runway 2012, som har använt 3D-teknik i flera år och skapat uppmärksammade skor i svenskt stål åt artister som Lady Gaga. Naim Josefi har skapat världens första 3D-printade couture skor med en vision om ett mer hållbart mode. En intressant idé från Naim är att kunden ska kunna scanna sina fötter direkt i affären och sedan få 3D-printade skor utskrivna. Dessa skor ska ingå i ett sorts ekosystem där de sedan kan användas för att skriva ut ett nytt par när de gamla är utslitna.

Lumitoro tar fram unika smycken med 3D-skrivare

Ett annat exempel som visar 3D-teknikens möjligheter för designerns är Lumitoro som producerar smycken med unik design med hjälp av 3D-skrivare. Dessa komplexa smycken är näst intill omöjliga att producera på traditionellt sätt och 3D-skrivare är därför ett ovärderligt produktionssätt för Lumitoro.

Tveka inte att kontakta oss via formuläret till höger för mer information om hur 3D-skrivare kan användas inom din verksamhet!