HP Jet Fusion 340

Med HP Jet Fusion 4000-serien har HP redan visat att man leder utvecklingen inom 3D-skrivare. Bara ett halvår efter lanseringen av HP4200 har HP tagit ca 30% av marknaden. Nu kommer det ytterligare maskiner som har många intressanta egenskaper. Man kan sammanfatta nyheterna till lägre investering och färgutskrifter! Men det finns en rad intressanta detaljer när man tittar närmare.

HP Jet Fusion 340 och 540 – mindre men lika bra som storebror

HP Jet Fusion 340 och HP Jet Fusion 540 är lite av en lillebror till 4000-serien. Teknik och material är bäst lämpade för utskrifter av prototyper men även kortserieproduktion av slutprodukter. Den är inte riktigt lika kostnadseffektiv per utskrift som 4000-serien men instegspriset handlar om hundratusental kronor istället för miljoner.

Maskinen är mindre, lättare och smidigare att hantera för att bättre passa in i kontorsmiljö. Den går att få in genom en vanlig 90 cm dörr på kontoret. Hela skrivaren består av en integrerad enhet och den behöver inga separata byggvagnar.

En av de intressanta sakerna när det gäller själva utskriften är att tekniken klarar att skriva ut både svarta och vita detaljer.

Fakta som byggstorlek etc.

540 = (190 mm x 332 mm x 248 mm)

340 = (190 mm x 254 mm x 248 mm)

3Dskrivaren är perfekt för utvecklingsavdelningen som ska skriva ut prototyper, mindre serier av produktionsdetaljer eller verktyg. Kapaciteten är något lägre än HPs stora maskinerna i 4000-serien men kvaliteten ligger på samma höga nivå. Man kan använda samma material (PA12 PA11 PA12-EB) men som sagt även skriva ut i vitt.

HP Jet Fusion printed part

HP Jet Fusion 380 och 580 – färg och 8 agenter

Framtiden är här och den är hållfast! Nu slipper man ångest över kraschade, ömtåliga gipsutskrifter. HP Jet Fusion 380 och HP Jet Fusion 580 skriver ut starka plastmodeller i färg.

Det öppnar en rad nya möjligheter som utskrifter av landskapsmodeller, Figurer, visualiserings modeller, jiggar med instruktionstext eller slitage indikation exempel 2 och exempel 3 med samma fina egenskaper som andra nylonutskrifter.

Det finns ett område där uttrycket “endast fantasin sätter gränsen” passar till 100%. HP Jet Fusion 380 och HP Jet Fusion 580 kan utnyttja upp till åtta agenter samtidigt. Till att börja med använder HP 7 av dessa till färgutskrifterna. Bara det är en välkommen nyhet. Men i planerna ligger även helt nya agenter med strömledande eller halvledande egenskaper. Här är det svårt att se gränserna för vad man kan skapa. Utskrifterna kommer alltså kunna få inbyggda funktioner och inte bara form och hållfasthetsegenskaper.

När funktion och form är helt integrerade ställer det helt nya krav på hela designprocessen, på kometens och på de verktyg som används idag. Men här talar vi verkligen om industri 4.0.

Vilken härlig tid vi lever i, framtiden är ljus (och i färg)!